Gyémánt szótár

A gyémánt kereső köveinek tulajdonságainál a a drágakőként felhasznált gyémánt értékének megállapítására nemzetközileg használatos angol kifejezéseket használjuk.

Fontosabb gyémánt jellemzők

SHAPE: gyémánt csiszolási forma

A leggyakoribb csiszolási formák : briliáns (kerek), smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, Marquise vagy navette (hegyes ovális), pendeloque (körte) vagy briolett (csepp), szív (heart) alak. Emellett úgynevezett fantázia csiszolások is léteznek, általában gyengébb minőségű gyémántok vagy különleges sajátosságok miatt alakítanak ki ilyeneket.


SIZE: a gyémánt tömege karátban

A karát a gyémánt súlya aminek nemzetközileg elfogadott rövidítése ct. 1 karát = 0,2 g = 200 mg. (Nem azonos az arany és más nemesfémek finomságát jelző karáttal.)

COLOR: a gyémánt színe

Az ékszerminőségű gyémántok értékének alapvető jellemzője a színük. A gyémántok értéke annál magasabb, minél fehérebb a színük - leszámítva ez alól a ritka, színes gyémántokat (rózsaszín, kék) A gyémánt általában a sárga szín irányába tér el a fehértől, az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb skála az ábécé betűit használó, amely a D betűtől, a legfehérebb minőségtől indul.

CLARITY: a gyémámt tisztasága

A gyémánt tisztaságának ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik lupé segítségével. Mindent, ami ilyen nagyítás mellett látható, zárványnak neveznek. A zárványok rontják a drágakövek minőségét, mert csökkentik az átlátszóságot és hatással lehetnek a kő színére is. Az értékcsökkentő hatás elhelyezkedésüktől, méretüktől és intenzitásuktól függ.

CUT: csiszoláls minőségére utal:

A gyémént keresőben levő gyémántok értékei a good és az excellent között vannak többnyire.

Amennyiben bármilyen kérdése van, a nálunk kapható gyémántokkal, briliánsokkal kapcsolatban készséggel állunk rendelkezésükre elérhetőségeinket.

telefon: +36 70 339 3190, +36 70 368 8829
személyes: Lukács Ékszer - MOM PARK - Budapest Alkotás utca 53
e-mail: info@lukacsekszer.hu